Saņem paziņojumu par svarīgākajām ziņām, līdzko tās ir publicētas tv3.lv! Pieteikties
Vai pašmāju zemenes varēsim ēst arī rudenī? Izrādās, ka tas ir iespējams
Vai pašmāju zemenes varēsim ēst arī septembrī un pat oktobrī? Izrādās, ka tas ir iespējams, un te nozīme ir arī klimata izmaiņām. Tieši šobrīd Mālpils pusē sāk nogatavoties vēlās zemenes.

Vēl pirms 30 gadiem neko tādu nevarētu īstenot, stāsta agronoms Guntars Dzērve. Rudens zemenēm nākušas par labu klimata pārmaiņas. Latvijā kļūst siltāks. Un tas ļauj vietējiem zemniekiem lieliski izmantot ārzemju kolēģu izstrādātas metodes, atsakoties no miglošanas vai arī kādas citas augu apstrādes ar ķīmiju.
“Mēs tās audzējam uz plauktiem, kā arī dara mūsu kolēģi. Varbūt šie plaukti ir pielāgoti esošajai situācijai, jo tas, kas mums šeit bija, mēs tās laistām, pabarojam, un, tā kā mums tās ir uz plauktiem augšā, šeit netiek klāt kukaiņi, mēs esam pasargāti, šeit ir ļoti laba gausa aprite, slimību un puves šeit ir ļoti maz,” norāda saimniecības “Augusta zemene” agronoms Guntars Dzērve.
Kādreiz, vēl padomju laikos, šajās siltumnīcās audzēja puķes. Bet tagad tās paša rokām esot pārbūvētas un pielāgotas zemenēm. Rudens zemenes arī mēdz audzēt tā saucamajos tuneļos. Šo tehnoloģiju pagājušā gadsimta vidū izgudroja Holandē. Šāda tehnoloģija ļauj nodrošināt krasākas temperatūras maiņas, un tas padara ogu vēl saldāku.
Aukstās naktis stimulē to, ka ogā vairāk izdalās cukurs, kas to aizsargā. Tomēr Guntars Dzērve ir pārliecināts, ka zemenes varētu būt vēl saldākas. Tāpēc agronoms nepārtraukti eksperimentē: “Šķirne, temperatūra, mitrums, un te ir tā interesantā lieta, ko vienmēr gribas, bet to īsti nevar noķert, bet vienmēr cerība, ka šoreiz būs labāk. Un tas ir tas, ko mēs, stādot nākamajā gadā, ņemsim vērā; strādājam ar niansēm.”
Lai vai kā, pirms trim gadiem uzsāktais eksperiments ar rudens zemenēm jau dod pieklājīgu ražu. Ap 600 gramus ogu no viena krūma, kas ir divreiz vairāk nekā sākumā. Tomēr Guntars Dzērve cer, ka tuvākajā laikā viņam izdosies izaudzēt trīs zemeņu ražas sezonā, tāpat kā Nīderlandē. Jo vairāk tāpēc, ka Latvijā iedzīvotāju vidū zemenes esot ļoti pieprasītas un rudens raža jau ir rezervēta trīs četras dienas uz priekšu.
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!