tv3.lv

Aklā degustācija un virtuve bez atkritumiem. Jaunie pavāri demonstrē savas prasmes

Aklā degustēšana, virtuve bez atkritumiem un citi izaicinājumi šonedēļ sagaidījuši desmit jaunos pavārus, lai tiktu nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa ”SkillsLatvia 2022” pusfinālā prasmju konkursā “Ēdienu gatavošana”.

Jaunais pavārs Kārlis Blumentāls no Ventspils ir viens no desmit pusfinālistiem, kas izbaudīs, ko nozīmē ”aklā degustēšana”.

“Tagad mēs tevi spīdzināsim,” pirms degustācijas mīļi joko šefpavārs Māris Jansons. Tikmēr Māra kolēģe Svetlana Riškova sien ciet acis drosmīgajam pusfinālistam. Šis ir uzdevums, kurā konkursantam jāatpazīst desmit garšu paraugi.

Pirmais produkts, ko Kārlis atpazinis, ir kazas siers. Lielāka daļa konkursantu uzminēja vismaz pusi no šiem Latvijas produktiem, kur bija pīles krūtiņa, aronijas sula, kumelīšu tēja, griķi un visizplatītākais pašmāju auglis – ābols.

Tikmēr citi Kārļa konkurenti jau gatavo karstas uzkodas. Jaunajiem speciālistiem sešu stundu laikā jāveic darba uzdevums “Virtuve bez atkritumiem”, lai mācītos tos samazināt. Kā stāsta paši konkursanti, tas lielas raizes nesagādāja. Bet uzdevumā ietilpst trīs ēdienu pagatavošana – siltās uzkodas, pamatēdiens un deserts.

Ēdienu gatavošanā sevi pierāda jaunieši no Smiltenes, Daugavpils, Kuldīgas un citām pilsētām. Rebeka Meļehova mācās Dobelē un uzkodās gatavo manti.

“Tie ir tādi vegāniski pelmeņi. Iekšā ir pak čoi salāti, puravs, valrieksti,” stāsta Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas audzēkne Rebeka Meļehova.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Bet Rebekas kolēģis Ņikita Obidkins no Rēzeknes gatavo griķu pankūkas ar vēršaci: “[Jūs pats izdomājāt recepti? – red.] Ar skolotāju domājām divatā. [Uztraukums ir? – red.] No sākuma bija, tagad jau mierīgāk, jo nav jau kur likties.”

Kā atzīst “Pavāru kluba” prezidente Svetlana Riškova, šādi konkursi ir vajadzīgi, lai atrastu jaunus talantīgus kolēģus – pavāru nozarē ļoti trūkst: “Mums ļoti, ļoti trūkst darbinieku, arī tagad nesezonā meklē cilvēkus, un vasarā tā būs liela problēma. Zinu no saviem kolēģiem, ka ņem arī bez diploma, jo nav no kā izvēlēties.”

Ēdiena gatavošana ir viena no prasmēm un profesijām, kuras ir iekļautas ”Skills Latvija” nacionālajā konkursa klāstā, kas notiks aprīļa beigās.

“Konkursā mēs iekļaujam visas tās profesijas, kuras mūsu tautsaimniecībai ir nozīmīgas. Par pavāriem var teikt, ka viens no stūrakmeņiem ekonomiski ir arī tūrisms. Tad tūrismu nevaram iedomāties bez sabiedriskās ēdināšanas – restorāniem un kafejnīcām,” norāda Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.

Un šis konkurss kalpo kā prestiža celšana šai profesijai un jauniešu piesaistes aspekts.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm