tv3.lv

Rīgā top pirmā “zero waste” jeb bezatkritumu kafejnīca

Ar savu kafijas krūzīti – uz kafejnīcu! Rīgā top pirmā “zero waste” jeb bezatkritumu kafejnīca. Latvijā jau vairāki cilvēki šo dabai draudzīgo dzīvesveidu, cik nu spēj, īsteno ikdienā. Ir pieejami arī vairāki beziepakojuma preču veikali. Taču ir cilvēki, kuri ir pieņēmuši vēl lielāku izaicinājumu, – atvērt kafejnīcu, kur nebūs atkritumu.

2019. gada 15. februārī 8:43

Pagaidām jaunizveidotajā kafejnīcā labāk dzirdama franču valoda – Ulla Milbreta ar savu vīru no Parīzes un viņa brāli tās telpās veic remontu un šobrīd no 100 gadu vecajām durvīm meistaro galdus.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

”Tā ideja par “zero waste” ir ne tikai neizmantot plastmasu, bet arī nepirkt un neradīt neko jaunu, bet izmantot vecās lietas un tās pārveidot.”

”Cafe M” izveidotāji Ulla Milbreta un viņas vīrs Johans Safrajs iegūto pieredzi Singapūrā un Francijā vēlas īstenot Latvijā. Primārā ideja nav atvērt kafejnīcu, bet ar tās palīdzību cilvēkiem stāstīt, kā var dzīvot zaļāk. Pienu, piemēram, tiek plānots iegādāties 20 litru tērauda konteineros, bet pārtikas atkritumus kompostā.

“Eksistē industriālā komposta mašīnas dažādos izmēros, kurā ieliek ēdiena atlikumus, kafiju, to kompostē un 24 stundās tā tiek pārvērsta par augsni. Auglīgu augsni, ko tālāk var izmantot kā mēslojumu. Tā sanāk cirkulārā ekonomika: paņemam no zemes, izaudzējam, pārstrādājam atpakaļ augsnē,” saka ”Cafe M” izveidotāja.

Kafejnīca’”Cafe M” vēlas kļūt par vietu, kas vieno sabiedrību. Tā būs piemērota vegāniem un cilvēkiem ar glutēna nepanesību, te viss tiks pielāgots arī cilvēkiem ratiņkrēslos.

“Mēs redzam, ka Rīgā tādu vietu ir ļoti maz, tāpēc ceram, ka varēsim izveidot lejā pandusu, lai cilvēki varētu iebraukt iekšā,” saka kafejnīcas izveidotāja.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Uzņēmēji, kuri vairāk nekā desmit gadu nodzīvoja Francijā un Singapūrā, novēroja, ka vairākas Latvijas iestādes, ar ko viņiem bija saskarsme, veidojot bezatkritumu kafejnīcu, ir pretimnākoši.

“Latvijā, salīdzinot ar Franciju, ir daudz vieglāk atvērt savu uzņēmumu. (LNT: Kāpēc vieglāk?) Jo var gūt atbalstu no cilvēkiem, ierēdņi ir atvērtāki un daudz ātrāk atbild,” teic ”Cafe M” izveidotājs.

Šobrīd gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji mēģina samazināt radītu atkritumu apjomu, jo pašlaik viens Latvijas iedzīvotājs gadā rada 410 kilogramu atkritumu, un tas ir ļoti daudz.

“Tā kā ēdināšana ir viens no segmentiem, kur daudz rodas vienreiz lietojamais iepakojums: līdzi ņemamā kafija, smalkmaizītes, ko cilvēki vēlas notiesāt ceļā uz mājām, tad šī iniciatīva ēdināšanu radīt maksimāli videi draudzīgu, ali būtu mazāk atkritumu, noteikti ir apsveicama,” saka ”Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa.

Lai projekts ar bezatkritumu kafejnīcas izveidi noritētu raitāk, Ulla ar Johanu vāc papildu līdzekļus. Tos var noziedot Projektu bankā. Tikmēr sākumā kafejnīcā, kas tiks atvērta pēc mēneša Barona ielā, kafiju varēs baudīt līdzņemšanai savās krūzēs, bet ar laiku uzņēmēji plāno iegādāties ārvalstīs krūzītes, kas ir izgatavotas no kafijas biezumiem un kafijas miziņām.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm