Saņem paziņojumu par svarīgākajām ziņām, līdzko tās ir publicētas tv3.lv! Pieteikties
Jūras akadēmijas pētnieki uzbūvējuši liofilizācijas jeb vakuuma žāvēšanas iekārtu
Latvijas Jūras akadēmijas pētnieki uzbūvējuši liofilizācijas jeb vakuuma žāvēšanas iekārtu, kas ļauj pārtiku saglabāt ļoti ilgu laiku, nezaudējot barības vielas, produkta struktūru un garšu, vēsta “900 sekundes”.
Laboratorijā Latvijas Jūras akadēmijas pētnieki izslēdz liofilizācijas iekārtu, lai varētu izņemt tur esošos augļus un citu pārtiku. Pētnieki skaidro, ka liofilizācijas procesu parasti iedala trīs fāzēs.
“Pirmā stadija, mēs sasaldējam to produktu, pēc tam samazinām sasaldētam produktam spiedienu, un pēc tam sākas sublimācijas process. Mēs produktu sasildām, zem plauktiem pievadām siltumu, un tā sublimācija paātrinās.”
Viņš stāsta, ka zem plauktiem esošie sildelementi pievada siltumu un no produkta iziet ūdens tvaiks un kondensējas uz attiecīgās virsmas.
Liofilizācijas kamerā, kur ir pazemināts spiediens, ledus pāriet tvaika fāzē, izlaižot šķidra ūdens fāzi. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc, piemēram, sižetā redzamie tomāti un sīpoli ir kļuvuši viegli kā pūciņas, bet joprojām saglabā savas garšas īpašības.
“Mēs faktiski šo pārtikas produktu iegūstam porainu. Tas izskatās ļoti līdzīgi un turklāt produktam nav mainījies minerālvielu, vitamīnu un citu vērtīgo vielu sastāvs,” stāsta RTU Latvijas Jūras akadēmijas vadošais pētnieks.
Jūras akadēmijas pētnieki šo liofilizācijas iekārtu izveidoja saviem spēkiem.
“Protams, ka liofilizācijas aparāti ir zināmi jau vairāk nekā simts gadu un dažādās nozarēs ir populāri. Tomēr to aprātu konstrukcija ir ļoti sarežģīta, līdz ar to šie aparāti ir ļoti, ļoti dārgi.”
Liofilizētam produktam ir daudzas priekšrocību. Tas vakuuma iepakojumā var uzglabāties līdz pat trīsdesmit gadu istabas temperatūrā.
Savukārt, pievienojot ūdeni, produkts atgūst ļoti tuvu līdzību sākotnējam izskatam un garšai.
Liela priekšrocība ir arī, transportējot liofilizētus produktus. Atsūknētā ūdens dēļ pārtikas kravas kļūst daudzkārt vieglākas, tātad lētākas pārvadāšanai. Pētnieki turpina sadarbību ar Latvijas Pārtikas federāciju un zivrūpniecības uzņēmumu, kas uzlaboto liofilizācijas iekārtu plāno izmantot ražošanā.
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!